Vad har jag för rätt att lägga ut bilder på mitt barn på sociala medier utan att fråga först?!

Jag har funderat en hel del på det här med att föräldrar och andra närstående lägger ut bilder på sina barn på sociala medier, utan att barnet själv har någonting att säga till om. Personligen tycker jag att det är fel. Barnet har inte bett om att finnas därute i cyberrymden i all tid och evighet. Och vi har ingen aning om vad som händer med bilderna när de väl ligger där. Vem äger rättigheten till bilderna då? Facebook säger själva, att har en bild en gång lagts ut där, så äger Facebook själva rättigheten till bilden, och kan på så sätt använda bilden till vad dem vill. Nu är det väl inte så ofta som Facebook skulle vilja använda någon av mina bilder, men man vet ju aldrig!

Det har skrivits en hel del artiklar angående detta. Här är ett axplock:

Experternas råd: Lägg inte upp bilder på barn

7 sorters bilder på dina barn som du INTE ska lägga ut på Facebook

Föräldrar lägger ut barnbilder utan lov

Små barns utsatthet på internet

Lägg inte ut mig på Facebook, mamma!

Ja ni ser, det finns med andra ord en hel del som har skrivits om det här. Personligen tycker jag att det känns riktigt fel gentemot min dotter att lägga ut en bild på henne på nätet, utan att fråga först. Och eftersom hon inte är så stor ännu så kan jag med andra ord inte få något svar om hon vill finnas på nätet eller inte. Och då är det inte mer än rätt att jag helt enkelt låter bli att publicera bilder på henne. För vad vet jag vilka bilder som hon tycker är okej att jag publicerar och inte?! Näe, jag känner såhär, att när hon är stor nog, och förstår innebörden av att publicera bilder på sociala medier, då får hon göra det om hon vill.

Jag anser att publicera bilder på sitt barn eller andras barn utan lov är att betraktas som en brist på respekt för det barnets integritet. Här är ett utdrag från svt.se sagt av Sofia Molin, kurator på Bris (Barnens Rätt I Samhället):

Sofia Molin är kurator på Bris, Barnens Rätt i Samhället, och hon säger att barn måste få bli tillfrågade om hur de vill ha det, om de är tillräckligt stora:

– Det är inte okej att lägga ut bilder utan att fråga. Det står i Barnkonventionen till och med att barn har rätt att komma till tals i det som rör dem själva. 

Här är ytterligare ett reportage angående detta. Jag känner som såhär, att Ni föräldrar som lägger ut den ena bilden efter den andra som NI SJÄLVA anser är jättegullig/söt/tokig/rolig ja vad det än må vara på era eller andras barn, skäms på er! Precis som att ni skulle väl inte lägga ut en, som ni anser det, tokig/rolig/söt/gullig bild på nätet på kollegan/släktingen/kompisen/främling utan att fråga först?! Snacka om att det skulle kunna bli jättefel om personen i fråga INTE ALLS vill att den bilden ska finnas med där! Varför anser ni då att ni har rättigheten att lägga ut en bild på ert eget barn, utan att fråga först, därute i cyberrymden?? Näe jag tycker att ni som känner er träffade bör ta er en seriös funderare om vad som egentligen är rätt…

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>