Gröt!

När jag höll på och kokade havregrynsgröt häromdagen kom jag att tänka på en sak, när alla, eller åtminstone de flesta vet att havregrynsgröt är både gott, nyttigt och mättande, varför är det då så populärt bland ex. studenter att köpa och äta nudlar?? Visst det är billig mat, det kan jag hålla med om, men det är ju typ 0% näring?! Och när man pluggar då behöver man väl verkligen bra och nyttig mat till en vettig peng…? Eller?

Mitt Kök Expressen skriver såhär angående havregrynsgröt:

http://mittkok.expressen.se/artikel/grot-5-anledningar-att-ata-det-varje-dag/

”Havregrynsgröt är inte bara nyttigt och billigt. Det skyddar även mot cancer, hjärtsjukdomar och sänker kolesterolet. Och, det finns så mycket annat än gröt man kan göra med havregryn.”

”All fiber som havregryn innehåller gör att du håller dig från överdrivet småätande mellan måltiderna. En studie från 2014 som publicerades i Nutrition Journal visade att deltagare som åt havregrynsgröt kände sig mätta längre än de som åt samma portion av honungssötade flingor.” (Told ya!) 😉

”Mat med hög fiberhalt gynnar kolesterolnivåerna, och havregrynsgröt är inget undantag. De lösliga fibrerna i havregrynen hjälper till att minska kroppens upptag av det ”dåliga” kolesterolet, som kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke. En kopp kokt havregrynsgröt innehåller hela fyra gram fiber – nästan lika mycket som finns i ett äpple eller en kopp med kokt brysselkål.”

”Fiberrika livsmedel av fullkorn – inklusive havregryn – har visat sig minska risken för kolorektal cancer. En översyn från 2011 i British Medical Journal visade att risken för kolorektal cancer var 20 procent lägre för personer som konsumerade 90 gram mer fullkorn varje dag.”

”Havregryn är rik på lignaner – en växtkemikalie som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Lignaner finns också i andra livsmedel som linfrön, broccoli och aprikoser.”

”Du kan köpa en stor påse för bara några tior – och en portion kostar mindre än två kronor. Det betyder att havregryn kan göra så att både mage och plånbok känner sig nöjda.”  😀

Så…vad säger ni? Det är BÅDE nyttigt OCH billigt, kan ju inte bli bättre :)

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>