Fettisdagen och ekologiska funderingar

Semmeldagen! Eller rättare sagt Fettisdagen!

Har ni ätit någon semla idag? För mig har det faktiskt blivit hela 2 stycken semlor idag, och 3 stycken sammanlagt detta år :)

Min kära pappa kom hit idag, och hade köpt med sig semlor till oss. Så snällt :) och smarrigt och trevligt som alltid var det :)

Jag har även hunnit med att köra en tvättmaskin och bakat en Citronkladdkaka :) Har varit ganska produktiv idag för att vara en vardag med andra ord :)

Hör ni, jag har tänkt på en sak… Nuförtiden har det ju blivit väldigt ”inne” eller vad man ska säga, mer än förut i alla fall, att äta mer ekologiskt och närodlade råvaror. Vilket jag tycker är hur bra som helst :) Men jag kommer ihåg för, säg, ca 10-15 år sedan, visst var det väl inte lika mycket ”snack” då om ekologiskt och närodlat som det är idag? Eller minns jag helt galet?

Och hur är det egentligen, är det mer ”snack” om ekologiskt och närproducerat nuförtiden för att vi har blivit mer medvetna och insatta i den här ”frågan”? Och/eller är det för vi ställer högre krav på producenterna idag än förr?

Mitt svar är ja på bägge. Dels har vi blivit mer insatta och medvetna om vad vår mat innehåller. Och i och med att vi har blivit mer medvetna och framförallt har fler människor blivit mer medvetna om ”hur det går till” med råvarorna, ( och menar med det vilka olika tillsatser och metoder producenterna använder sig av för att få varan att bli på ett visst sätt ) vilket i sin tur har lett till att producenterna har blivit tvungna att lyssna och göra något åt det. Annars köper vi ju inte just deras vara. Eller hur?

Ta bara allt det här som var ”på tapeten” för ett tag sedan, de kläder som hade materialet angora i sig. Usch och fy! Riktigt fruktansvärt är vad det är! Med tanke på de stackars djur som har fått lida för att vi skulle kunna köpa just ett sådant klädesplagg.

Allt här i världen börjar ju liksom med det ”lilla”. Först är det en, eller några stycken som börjar med, ja vad ska vi ta? Jo som tex. att äta vegetariskt. Sedan får deras vänner och vänners vänner osv ”upp ögonen” för det dem också. Och så sprider det sig. Precis som det gör med allting. Och så även med ekologiskt. Som man brukar säga, en kan inte göra allting, men alla kan göra något. Och så är det ju verkligen. Om vi alla hjälps åt så går det.

Och som jag gjorde här i eftermiddags, då gjorde inte jag allting, men jag gjorde något. Och detta ”något” var att jag bakade min Citronkladdkaka på ekologiska råvaror. Bra mycket godare! Även för samvetet!

Och vi får framförallt inte glömma: behandla andra såsom du själv vill bli behandlad, människa som djur. Man har alltid ett val. Att tex. köpa den där angora-tröjan eller att bojkotta den, och på så sätt bidra till att affären inte kunde sälja den till mig i alla fall. Och tänk då om alla gjorde så!

Förresten, ni har väl inte glömt att den 29 mars är det ”WWF Earth Hour”?

På tal om WWF… Jag har varit månadsgivare hos dem några år, och häromveckan ringde det en kille därifrån och tackade så mycket för att jag är WWF-fadder, och så frågade han om jag ville höja min summa i månaden ( som är på 100 kronor ) och jag kände direkt ja, absolut! Så jag höjde med en hundring. Så 200 kronor kommer jag nu att skänka varje månad. Det känns bra. Och i den stunden som jag sa Ja till det, gjorde jag ju också något :)

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>